Dziecko to nie „mały dorosły” i dlatego jedzenie dla malucha powinno być odpowiednio dobrane i przygotowane z najlepszych produktów. Pamiętajmy o tym, że to my, dorośli, przez odpowiednie żywienie naszych dzieci i kształtowanie w nich postaw prozdrowotnych, mamy bezpośredni wpływ na ich prawidłowy rozwój fizyczny i psychiczny. Najlepszym okresem na kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych jest okres przedszkolny.
W „Krasnalu” wszyscy czuwamy nad prawidłowym rozwojem dziecka. Wiemy o tym, że dzieciństwo to okres zwiększonej aktywności fizycznej i przywiązujemy dużą wagę do żywienia dzieci. Posiłki w przedszkolu przy ulicy Gwarnej przygotowuje firma cateringowa „Pracownia Smaku”.
Nasze jadłospisy są skonstruowane w taki sposób, aby dostarczyć młodemu organizmowi wszystkich niezbędnych do rozwoju składników.
Dzieci codziennie otrzymują:
- mleko lub jego przetwory, w postaci ciepłych mlecznych napojów, jogurtów, serów twarogowych i żółtych. Stosujemy mleko o zawartości 2% tłuszczu,
- produkty zbożowe z uwzględnieniem pełnoziarnistego pieczywa, płatków owsianych, wafli ryżowych, kasz i ciemnego ryżu,
- do przygotowania kanapek używamy chudych wędlin, głównie drobiowych oraz jaj (specjalnie do tych celów przygotowanych i dostarczanych przez catering),
- przez cały rok w naszym jadłospisie znajdują się warzywa i owoce. W okresie wiosenno-letnim królują owoce sezonowe: truskawki, arbuzy, świeże jagody. Ponadto jabłka, gruszki, banany. W sezonie jesienno-zimowym nie zapominany o kiszonkach: rodzimych ogórkach czy surówce z kiszonej kapusty. Nowością w naszym menu podwieczorkowym są świeże, chrupiące warzywa podawane z dipem z jogurtu naturalnego, którym to daniem nasze maluchy były wyraźnie usatysfakcjonowane,
- zachęcamy również dzieci do jedzenia ryb, z których sporządzane są pasty do pieczywa z dodatkiem twarogu lub świeżych warzyw,
- unikamy nadmiaru słodyczy, słodkich soków, półproduktów oraz soli,
Zdarza się, że dzieci również przygotowują swoje posiłki (komponują wspaniałe kanapki na swoich talerzach z dostępnych na stole produktów, układają listę produktów potrzebnych do stworzenia smoothie i ciast, nakrywają do stołu i sprzątają po posiłkach).
Bardzo chętnie próbują „nowości”, które zawsze podane są w atrakcyjnej formie i często nawiązują do realizowanych w przedszkolu tematów, na przykład podczas realizacji tematów z programu „Podróże przez Kontynenty”, dzieci zasmakowały w norweskim łososiu, sprawdzały zawartość meksykańskiej piniaty, próbowały greckich oliwek.
W przedszkolu spotykamy się z problemami żywieniowymi dzieci: alergiami na różnego rodzaju pokarmy lub składniki żywności. Jeśli dziecko jest prowadzone specjalną dietą, np. bezmleczną, wówczas istnieje możliwość zamówienia specjalnych posiłków w firmie cateringowej obsługującej przedszkole.
Przykładowe jadłospisy
Godziny posiłków to 8.30, 11.30-12.30 oraz 14.00-15.00.