Posiłki

i przykładowe jadłospisy

Dziecko to nie „mały dorosły” i dlatego jedzenie dla malucha powinno być odpowiednio dobrane i przygotowane z najlepszych produktów. Pamiętajmy o tym, że to my, dorośli, przez odpowiednie żywienie naszych dzieci i kształtowanie w nich postaw prozdrowotnych, mamy bezpośredni wpływ na ich prawidłowy rozwój fizyczny i psychiczny. Najlepszym okresem na kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych jest okres przedszkolny.

W „Krasnalu” wszyscy czuwamy nad prawidłowym rozwojem dziecka. Wiemy o tym, że dzieciństwo to okres zwiększonej aktywności fizycznej i przywiązujemy dużą wagę do żywienia dzieci. Posiłki w przedszkolu przy ulicy Gwarnej przygotowuje firma cateringowa „Pracownia Smaku”.

Nasze jadłospisy są skonstruowane w taki sposób, aby dostarczyć młodemu organizmowi wszystkich niezbędnych do rozwoju składników.
Dzieci codziennie otrzymują:

  • mleko lub jego przetwory, w postaci ciepłych mlecznych napojów, jogurtów, serów twarogowych i żółtych. Stosujemy mleko o zawartości 2% tłuszczu,
  • produkty zbożowe z uwzględnieniem pełnoziarnistego pieczywa, płatków owsianych, wafli ryżowych, kasz i ciemnego ryżu,
  • do przygotowania kanapek używamy chudych wędlin, głównie drobiowych oraz jaj (specjalnie do tych celów przygotowanych i dostarczanych przez catering),
  • przez cały rok w naszym jadłospisie znajdują się warzywa i owoce. W okresie wiosenno-letnim królują owoce sezonowe: truskawki, arbuzy, świeże jagody. Ponadto jabłka, gruszki, banany. W sezonie jesienno-zimowym nie zapominany o kiszonkach: rodzimych ogórkach czy surówce z kiszonej kapusty. Nowością w naszym menu podwieczorkowym są świeże, chrupiące warzywa podawane z dipem z jogurtu naturalnego, którym to daniem nasze maluchy były wyraźnie usatysfakcjonowane,
  • zachęcamy również dzieci do jedzenia ryb, z których sporządzane są pasty do pieczywa z dodatkiem twarogu lub świeżych warzyw,
  • unikamy nadmiaru słodyczy, słodkich soków, półproduktów oraz soli,

Zdarza się, że dzieci również przygotowują swoje posiłki (komponują wspaniałe kanapki na swoich talerzach z dostępnych na stole produktów, układają listę produktów potrzebnych do stworzenia smoothie i ciast, nakrywają do stołu i sprzątają po posiłkach).
Bardzo chętnie próbują „nowości”, które zawsze podane są w atrakcyjnej formie i często nawiązują do realizowanych w przedszkolu tematów, na przykład podczas realizacji tematów z programu „Podróże przez Kontynenty”, dzieci zasmakowały w norweskim łososiu, sprawdzały zawartość meksykańskiej piniaty, próbowały greckich oliwek.

W przedszkolu spotykamy się z problemami żywieniowymi dzieci: alergiami na różnego rodzaju pokarmy lub składniki żywności. Jeśli dziecko jest prowadzone specjalną dietą, np. bezmleczną, wówczas istnieje możliwość zamówienia specjalnych posiłków w firmie cateringowej obsługującej przedszkole.

Przykładowe jadłospisy

Godziny posiłków to 8.30, 11.30-12.30 oraz 14.00-15.00.

Oddziały

Przedszkole

ul. Gwarna 2a
os. Kurdwanów/os. Piaski

Przedszkole

ul. Domagały 59
Bieżanów/os. Złocień

Żłobek

ul. Klonowica 33
Wola Duchacka

Żłobek, przedszkole, coworking

ul. Kobierzyńska 24, Wilga Park
os. Ruczaj/os. Podwawelskie

Główne biuro

Sekretariat

tel. +48 570 605 123
biuro.krasnal@gmail.com

Dyrektor

Marta Kułaga
tel +48 502 474 224
krasnal.marta@gmail.com

Szybki kontakt


Przepisz kod z obrazka captcha (zabezpieczenie antyspamowe)

Tagi

niepubliczne • przedszkole • żłobek • opieka • dzieci • Kraków • co-working rodzicielski • 7/24 • Podgórze • Kurdwanów • Złocień • Ruczaj • Piaski • Podwawelskie • Bieżanów • Wola Duchacka • NVC • wychowanie przedszkolne